Naslovnica Region Nova varijanta omicron soja se pojavila i u Hrvatskoj

Nova varijanta omicron soja se pojavila i u Hrvatskoj

192

Zagreb — Nakon što su u Sloveniji u četvrtak potvrđena dva slučaja nove podvarijante omikron virusa, nazvane BA.2, iz HZJZ-a stiže potvrda da je podvarijanta otkrivena i u Hrvatskoj.

Kako je potvrdila zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić-Šimetin za N1, u Hrvatskoj imamo jedan potvrđeni slučaj zaraze varijantom BA.2.

Spomenuta podvarijanta prije toga već je zabilježena u Danskoj i njene karakteristike još nisu istražene i jasne, no po nekim podacima još je zaraznija od prijašnjih sojeva, ali ne izaziva jače simptome, prenijeli su slovenski mediji.

Podvrstom BA.2 u Velikoj Britaniji se u prvih deset dana siječnja zarazilo najmanje 400 ljudi. Postojanje nove podvrste već je dokazano u više od 40 zemalja. Popis PANGO navodi da je 79 posto dosad dokazanih infekcija ovim sojem potvrđeno u Danskoj. Nakon toga slijede Velika Britanija (6%), Indija (5%), Švedska (2%) i Singapur (2%).

Brzo širenje ove podvrste ukazuje na to da bi ona mogla biti još zaraznija nego prva varijanta soja omikron BA.1. Britanska zdravstvena ustanova UK Health Security Agency (UKHSA) svrstala je BA.2 među “sojeve koji se promatraju”.

 

(SatrMo)