Naslovnica BiH Nova Strategija uključuje prevenciju

Nova Strategija uključuje prevenciju

192
foto: Facebook

Sarajevo — Rast desničarskog ekstremizma je ozbiljna prijetnja po sigurnost Bosne i Hercegovine, stoji u Nacrtu Strategije za borbu protiv terorizma u BiH 2021. – 2026. godine. Raniji dokumenti uglavnom nisu kao sigurnosne prijetnje obuhvatali krajnje desničarske grupe, objavio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Od kraja 2020., do kada je važila prethodna Strategija, BiH nije mala državnu strategiju za borbu protiv terorizma.

Ovo je kao nedostatak u borbi protiv radikalizama i terorizma naglašeno u izvještaju State Departmenta za 2021. godinu.

Kako zaustaviti desničarske, ultrakonzervativne i etnonacionalističke prijetnje?

Nacrt nove strategije kao jednu od prijetnji za sigurnost navodi ultrakonzervativne, etnonacionalističke i desničarske organizacije i udruženja koja se mogu povezati s terorizmom ili nasilnim ekstremizmom koji vodi ka terorizmu.

Majda Halilović iz Atlantske inicijative, organizacije koje je pružala podršku timu institucija BiH na pripremi strategije, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da nova strategija daje širi okvir za borbu protiv terorizma, prepoznaje i obuhvata različite oblike i načine ekstremizma, poštujući načela nediskriminacije i stigmatizacije.

“Nova strategija, također, daje povećan značaj prevenciji i ključni prioriteti preventivne aktivnosti nove strategije uključuje širok spektar vladinih i nevladinih sigurnosnih vjerskih aktera u procesu prevencije”, kaže Halilović.

Prethodne strategije nisu imale ovakav karakter. Pretežno su se fokusirale na tzv. sigurnosno-represivni pristup, ocjenjuje Halilović.

“Ovo je za nas bitno, jer je terorizam djelo koje prepoznajemo i jasno je definirano u zakonu. Međutim, važno je prepoznati, sprječavati i radikalizaciju i nasilni ekstremizam koji ne moraju voditi u terorizam ali stvaraju priliku koja je, nekako, pogodna za polarizaciju i terorizam”, naglašava Halilović.

Raspoloživi podaci ukazuju da je u razdoblju 2016. – 2020. godine u BiH bio prisutan etnički ili nacionalni ekstremizam s negativnim utjecajem na sigurnosni ambijent.

Kao ozbiljna prijetnja, ne samo BiH, nego i regije, primijećeni su procesi vezani za porast etno-nacionalnog radikalizma, nerijetko povezanog s religijskim narativima i simbolikom, te porast desničarskih i euroskeptičnih snaga i pokreta u Evropi.

Izdvaja se djelovanje navijačkih skupina u određenim sportskim, ali i drugim javnim manifestacijama koje bi mogle zloupotrijebiti radikalne grupacije. Kao prijetnja su prepoznate i određene navijačke skupine bliske ultradesničarskim grupama i pokretima, što utječe na destabilizaciju sigurnosnih prilika.

“Važno je da se prepozna da krajnje desničarski ekstremizam unosi razdor, govor mržnje i podriva demokratske vrijednosti jer poziva na nasilje. Bitno je bilo da se sankcioniše i prepozna”, rekla je za RSE Halilović.

U BiH od 2016. godine nije izvršeno nijedno kazneno djelo koje se može svrstati u terorizam, navodi se u dokumentu, međutim ne isključuje se mogućnost da BiH može biti tlo za pripremu ili izvršenje terorističkog djela, s obzirom na složenost tendencija u vezi s terorizmom.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)