Naslovnica BiH Nova rasvjeta u Širokom i Ljubuškom

Nova rasvjeta u Širokom i Ljubuškom

520

Široki Brijeg — Projekat rekonstrukcije i zamjene rasvjetnih svjetiljki u Širokom Brijegu i Ljubuškom privodi se kraju.

“Zamijenili smo više od 900 rasvjetnih tijela u Širokom Brijegu i preko 700 u Ljubuškom, s tim da će se cifra vjerovatno povećati za oko 200 komada u oba grada”, izjavio je za Fenu kantonalni ministar prostornog uređenja, gradnje i zaštite okoline Miroslav Ramljak.

Prema njegovim riječima, posao zamjene zastarjelih lampi energetski efikasnom LED rasvjetom trebao je već biti okončan, ali vremenske prilike uticale su na prolongiranje rokova.

“Projekat je već trebao biti završen, međutim, kiša je to poremetila. Ipak, sav posao bit će završen kroz dan ili dva”, dodao je ministar Ramljak.

Istakao je da će uklonjena rasvjeta biti propisno zbrinuta s obzirom da se radi o ekološki neprihvatljivim svjetiljkama na bazi žive.

Pored ekološke dimenzije ovoga projekta, Ramljak je istakao ekonomsku stranu s obzirom da će značajno biti smanjenji troškovi potrošnje električne energije, kao i troškovi održavanja.

Sredstva potrebna za rekonstrukciju rasvjete u Širokom Brijegu iznose oko 400.000 maraka. Pola sredstava osigurala je Vlada Zapadnohercegovačkog kantona, a pola Razvojni program Ujedinjenih nacija UNDP.

(StarMo)