Naslovnica BiH Nova kriza vlasti u BiH?

Nova kriza vlasti u BiH?

487
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Hoće li Mlađen Božović biti razlog za novu krizu vlasti u našoj zemlji? Ovo bi trebalo biti jasnije već ovog četvrtka. O tome će odlučiti ruke poslanika u Predstavničkom domu PSBiH s obzirom na to da je Klub SDA uputio zahtjev za skidanje ove tačke sa dnevnog reda.

Kada je pred Komisiju za pripremu izbora novog saziva Vijeća ministara BiH došlo ime Mlađena Božovića, ona nije dala podršku za njegovo imenovanje. Iako mišljenje nije obavezujuće za potvrđivanje u državnom parlamentu, očigledno je da postoje određene političke nesuglasice kada je riječ o ovom imenovanju, prenosi federalna.ba.

Kako je kazao Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma, predsjednik Kluba SDA zatražio da se sa zasjedanja skine tačka dnevnog reda koja je vezana za imenovanje ministra za ljudska prava i izbjeglice, odnosno da se prolongira za narednu sjednicu, jer očekuju da će ovlašteni predlagač povući tu tačku.

“Prvo treba da nam kažu šta je problem sa kandidatom, jer može da se desi da mi opet predložimo kandidata, pa da opet se dešava isti problem. Ako mijenjamo, da znamo zašto mijenjamo, da ne bismo predložili istog. Ja ne vidim u ovom trenutku, osim možda neke političke trgovine, nikakav problem sa gospodinom Božovićem”, ističe Nenad Nešić, DNS-ov poslanik u parlamentu BiH.

Inače, Mlađena Božovića, prate brojne kontroverze – mobing, nelegalne radnje u tenderskim procedurama, nesavjesno postupanje u službi. Stranka koja ga je predložila u tome ne vidi ništa sporno. Prošao je, kažu, sve sigurnosne provjere. Podrška SNSD-u od koalicionog partnera HDZ-a ni ovaj put nije izostala.

“Sve što predlože kolege iz SNSD-a, a jednako tako iz SDA, ako se uklapa u naše zakonske okvire i ako dobijemo za to potvrdu, dobili smo za sve potvrde, o tome ne treba otvarati raspravu što se mene tiče”, poručuje Dragan Čović, predsjedavajućo Doma naroda (HDZ BiH)

Što se Božovića tiče, ova tačka dnevnog reda može biti skinuta ukoliko je predlagač, odnosno predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija, povuče s dnevnog reda ili, pak, bude dovoljno ruku za prihvatanje SDA-ovog prijedloga prilikom utvrđivanja dnevnog reda. U ovom slučaju će biti neophodne i ruke opozicije.

(StarMo)