Naslovnica Život Nova istraživanja: Crveno meso je ipak opasno…

Nova istraživanja: Crveno meso je ipak opasno…

435
foto arhiva

London — Konzumiranje crvenog i prerađenog mesa povezano je “s većim izgledima za srčane bolesti i smrt”, pokazuje nova velika studija.

Prema tom istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu JAMA Internal Medicine, konzumiranje dva mala obroka crvenog ili prerađenog mesa sedmično povezano je s tri do sedam posto većim rizicima od kardiovaskularnih bolesti poput srčanog i moždanog udara, te tri posto većim rizikom od smrti od svih uzroka. Dva obroka sedmično od mesa peradi također su povezana s većim rizikom od srčanih bolesti, no ne i sa sveukupno većim mortalitetom, navodi se u studiji koju su proveli znanstvenici s medicinskog fakulteta Feinberg na Northwestern University.

Autori studije pozvali su na više istraživanja o mesu peradi prije preporuka o njegovu unosu zbog toga što se studijom nije analizrao način pripreme mesa peradi, primjerice je li meso bilo s roštilja ili prženo. Konzumiranje ribe nije bilo povezano s negativnim zdravstvenim posljedicama.

Zaključci su u skladu s ranijim istraživanjima koja su povezala meso s negativnim posljedicama po zdravlje no mogu djelovati kao iznenađenje nakon izvještaja objavljenog u časopisu Annals of Internal Medicine, po kojemu ne postoje dostatni dokazi za preporuke ljudima da smanje unos mesa.

Neki stručnjaci za javno zdravlje doveli su u pitanje tačnost tih zaključaka a neke od autora toga izvještaja kasnije se prozvalo zbog toga što nisu otkrili svoje ranije veze s industrijom koja je financirala njihove ranije projekte.

Taj izvještaj izradili su znanstvenici sa sveučilišta Dalhousie, Nova Scotia i kanadskog sveučilišta McMaster. Takvi suprostavljeni zaključci mogu paralizirati potrošače koji nastoje donijeti zdrave odluke, potkopavaju vjeru u nauku o prehrani i mogu potaknuti neke da se bace bez sustezanja na steakove i burgere.

(StarMo)