Naslovnica BiH Norveška šalje pomoć BiH, ali ne i respiratore

Norveška šalje pomoć BiH, ali ne i respiratore

1067

Oslo — Ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Nedim Makarević najavio je da će Norveška “vrlo brzo poslati značajnu pomoć BiH u borbi protiv koronavirusa”.

Kako ambasador Makarević objašnjava, pozivajući se na Ministarstvo vanjskih poslova Norveške, da zajedno s norveškim ambasadama u regiji – Prištini, Beogradu i Sarajevu – MVP sada radi na preusmjeravanju pomoći u svjetlu pandemije virusa Covid-19.

– Trenutno ne možemo reći o kolikom konkretnom iznosu za BiH je riječ, ali i ta informacija bi trebala biti poznata sljedeće sedmice. Izvještaji u srbijanskim medijima, kao i u pojedinim objavama na Facebooku jučer i danas o norveškoj pomoći Srbiji u vezi s krizom Covid-19, nisu sasvim tačni. Navedeni iznosi su ukupni iznos godišnje pomoći Srbiji, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji. Nadalje, nije tačno da se pomoć odnosi na isporuke opreme za kontrolu infekcija i respiratora – pojašnjava Makarević.

Doktor Dragan Žerajić predsjednik Udruženja Norveško-bosanskohercegovačkih ljekara i psihologa, navodi da uprkos velikim naporima, nažalost Norveška nije u prilici osigurati potreban broj respiratora BiH usljed trenutne pandemije.

(StarMo)