Naslovnica Život Norveška: Napadač na džamiju optužen za terorizam

Norveška: Napadač na džamiju optužen za terorizam

623

Oslo — Tužilaštvo u Oslu pripremilo je optužnicu protiv 22-godišnjeg Philipa Manshausa, koji je prošle godine ubio polusestru u norveškom gradu Baerumu, a potom izveo napad na džamiju Islamskog centra En-Nur. U tekstu optužnice Manshausu se na teret stavljaju krivična djela “ubistvo” i “teroristički napad”.

U saopćenju iz Tužilaštva u Oslu navodi se kako je osumnjičeni Manshaus iz sačmarice ubio 17-godišnju polusestru Johanne Zhangjia Ihle Hansen, a potom izveo napad na džamiju Islamskog centra En-Nur u namjeri da ubije što više muslimana.

Tužilaštvo navodi kako će sudski proces protiv norveškog državljanina, pred Reginolnim vojnim sudom u Baerumu, početi 7. maja ove godine, a planirano je da će trajati 14 dana, prenosi federalna.ba, pozivajući se na Anadoliju.

Manshaus je tokom saslušanja nakon ubistva rekao kako se ne kaje što je ubio polusestru porijeklom iz Kine, te je priznao kako mu je bio cilj da ubije više muslimana u napadu na džamiju.

Ekstremni desničar Manshaus je 10. augusta prošle godine izveo napad na džamiju Islamskog centra En-Nur u Baerumu, u napadu je povrijeđena jedna osoba. Napadača je u napadu spriječio 65-ogodišnji Mohammad Rafigue, porijeklom iz Pakistana, koji je potom proglašen herojem u zemlji.

(StarMo)