Naslovnica Život Norveška donacija SKB Mostar

Norveška donacija SKB Mostar

138

Mostar — Ambasador Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini Olav Reinertsen posjetio je u četvrtak Sveučilišnu kliničku bolnicu (SKB) Mostar te je tom prilikjom poklonio dva pacijent monitora za praćenje vitalnih funkcija s EKG-om, te 25.000 zaštitnih maski.

“Drago mi je što je Norveška mogla pružiti brzu podršku Bosni i Hercegovini u ovoj teškoj i ozbiljnoj situaciji. Kao što znate, pandemija ne zna za granice i nije je briga za granice, i zbog toga je važno da se sve zemlje zajedno bore protiv ove pandemije”, kazao je tom prilikom ambasador Reinertsen, dodavši kako je impresioniran radom medicinskog osoblja u borbi protiv pandemije.

Ukupna vrijednost donirane opreme je 30.000 maraka, a opremu je nabavio i bolnici isporučio Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ambasade Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini.

Ambasadora Reinertsena je u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici primio pomoćnik direktora Ivan Ćavar, koji se zahvalio na vrijednoj donaciji.

“Ovo je donacija koja nam mnogo znači s obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju vezano za pandemiju covida-19 i na tešku finansijsku situaciju u kojoj se svi nalazimo”, kazao je Ćavar.

Inače, Vlada Kraljevine Norveške izdvojila je oko 1,3 miliona maraka za podršku borbi protiv pandemije covid-19 u BiH.

Kroz ovu podršku je u proteklih nekoliko mjeseci, među ostalim, finansirana nabavka zaštitne opreme za medicinske radnike u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i za institucije u nadležnosti Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, te nabavka EKG uređaja za Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i Institut za javno zdravlje Republike Srpske.

Vlada Kraljevine Norveška je također osigurala sredstva i za nabavku šest respiratora za kliničke ustanove u Bosni i Hercegovini. Donirana oprema nabavljena je na osnovu sporazuma o odgovoru na pandemiju covid-19 koji su popisali Ambasada Kraljevine Norveške u BiH i UNDP 26. marta 2020. godine.

(StarMo)