Naslovnica Izdvojeno Nobilo: Puzajuća fašizacija Hrvatske…

Nobilo: Puzajuća fašizacija Hrvatske…

329

Posljednjih dana u mjestima pokraj Rijeke i Knina dogodili su se brutalni napadi na hrvatske građane srpske nacionalnosti motivirani nacionalnom mržnjom.

Poznati hrvatski odvjetnik za portal radiosarajevo.ba kaže da su “fizički napadi posljedica puzajuće fašizacije društva”.

“Ja to vidim kao logičnu posljedicu koketiranja političara sa NDH i relativiziranja ustaških zločina. Dakle, jednostavno treba uočiti tu vezu i uočiti da su političari odgovorni za ovo što se desilo. Jer uvijek vam je tako. Političari pokušavaju na nekoj akademskoj razni plasirati određene ideje, a uvijek se nađu oni koji te ideje pretoče u zločin.

Političari moraju shvatiti da su oni odgovorni za ono što se desilo. Nije slučajno da se sada učestalo dešavaju napadi na Srbe, jer je to proizvod atmosfere u društvu. Ako legalizirate, u nekom obliku, u javnom prostoru, pozdrav ‘Za dom spremni’, onda morate biti “spremni” da uz Za dom spremni dobijete ono sve što ide uz taj poklič. A to je napad na nacionalne manjine, pokušaji tjeranja nacionalnih manjina, stavljanje Srba u status građana drugog reda itd.”, kaže za Radiosarajevo.ba Nobilo.

Cijeli razgovor je ovom linku

(StarMo)