Naslovnica Izdvojeno Nobilo o Hrvatskoj: Treba “potpuno rekonstruirati državu”

Nobilo o Hrvatskoj: Treba “potpuno rekonstruirati državu”

397
zagrebački odvjetnik Anto Nobilo

Zagreb — Poznati hrvatski odvjetnik Anto Nobilo je za TV N1 komentirao slučajeve koji su u proteklih nekoliko dana potresli Hrvatsku poput trostrukog ubojstva u Splitu, a koji ukazuju na rastuće nepovjerenje hrvatskih građana u pravosuđe i institucije u državi.

Nobilo smatra kako navedeni slučajevi “puno govore o našem društvu, ali i o državi koja ne funkcionira”. Istaknuo je kako se “čudimo što građani žele suspendirati pravnu državu, a politička elita to konstantno radi”.

“Ovakvi slučajevi govore o puno toga – o jednoj socijalnoj patologiji, ali i o našoj državi, državi koja ne funkcionira. Naime, mi se sada čudimo što građani uzimaju pravdu u svoje ruke, što žele suspendirati zakon, ali mi smo svjedoci svakodnevno da politička elita suspendira zakon”, istaknuo je Nobilo.

“Ne treba čuditi da i obični građani, kada misle da je to za neku opću pravdu, također to traže”, dodao je i istaknuo kako smatra da je “potrebno potpuno rekonstruirati državu”.

Nobilo smatra kako u državi “postoji ozbiljan strukturni problem”.

“Ja smatram da postoji ozbiljan strukturni problem, ne samo u pravosuđu, nego i u cijeloj državi. Mi moramo državne institucije osloboditi od utjecaja partija na vlast, pojedinih stranaka i klijentelizma. Mi ćemo naći veliki broj primjera gdje se suspendira zakon i nitko ne reagira” – naglažava Nobilo.

(StraMo)