Naslovnica Izdvojeno Nobelov komitet: Ostavka zbog Handkea

Nobelov komitet: Ostavka zbog Handkea

391

Sarajevo — Dva vanjska člana Nobelovog komiteta podnijela su ostavke nakon što su iznijeli kritike na račun švedske akademije.

Pisac Kristofer Leandor je naveo da daje ostavku na članstvo u Komitetu jer, kako je obrazložio, nema ni vremena ni strpljenja da čeka da se to tijelo reformiše.

On je, međutim, napomenuo da njegova odluka nije povezana sa odlukom Komiteta da dodijeli Nobelovu nagradu za 2019. godinu austrijskom piscu Petru Handkeu, javlja Reuters, prenosi Politika.

Švedska književnica i kritičarka Gun-Brit Sundstrom s druge strane kao razlog za podnošenje ostavke navela je upravo dodjelu Nobelove nagrade austrijskom piscu Peteru Handkeu, prenosi Patria.

Ona je u saopćenju navela da se iz obrazloženja odluke o dodjeli nagrade Handkeu može zaključiti da je književnost iznad politike, istakavši da ona ne dijeli taj stav.

Handke je kritikovan zbog negiranja genocida i ratnih zločina nad Bošnjacima u BiH tokom rata, te prisustvovanja sahrani kreatora zla u bivšoj jugoslaviji, bivšeg jugoslovenskog i srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića.

(StarMo)