Naslovnica Život Njemačkoj će u narednih 10 godina nedostajati 6 miliona radnika

Njemačkoj će u narednih 10 godina nedostajati 6 miliona radnika

347
foto arhiva - ilustracija

Berlin — U Njemačkoj su strani radnici dugo bili osjetljiva tema. No sada su iznesene neoborive činjenice koje sile Njemačku na otvaranje, komentira Jens Thurau, javlja Deutsche Welle (DW).

“Toliko mnogo konsenzusa nikada nije bilo” – izjavio je predsjednik Udruženja poslodavaca Ingo Kramer u ponedjeljak u sjedištu njemačke vlade.

On je time mislio na konsenzus i složnost svih relevantnih političkih i privrednih snaga u Njemačkoj oko toga da je ovoj zemlji potrebna stručna radna snaga iz inostranstva. I to ne samo iz članica EU-a, već i iz drugih zemalja.

Do 2030. godine, suglasni su stručnjaci, Njemačkoj će nedostajati 6 miliona radnika. Već godinama dižu uzbunu prije svega zanatska udruženja. Njima trenutno nedostaje 250.000 ljudi.

Razlog je, s jedne strane, to što Njemačka “stari”, odnosno sve je više starije populacije.
Osim toga, zanatski poslovi su za mlade u ovoj zemlji sve manje atraktivni i loše plaćeni. Pored toga, njemačko izvozno gospodarstvo cvjeta i nalazi se u ekspanziji. Tako se potiho, činjenicama, okončava borba kultura u Njemačkoj, koja je oduvijek imala apsurdne momente.

(StarMo)