Naslovnica BiH Njemački političar: Od BiH Dayton “napravio invalida”

Njemački političar: Od BiH Dayton “napravio invalida”

405
Stefan Schwarz (CDU)

Berlin — Stefan Schwarz (CDU) bivši član njemačkog Bundestaga i direktor Evropskog instituta za Balkan smatra kako je Dayton, “teško naštetio bosanskoj duši i amputirao zemlju, spasio je državu BiH, ali je od nje napravio invalida”.

– Rješenja nema bez onih koji su od nje napravili ‘Daytonistan’, smatra CDU-političar Stefan Schwarz – prenosi DW.

– Na Angelu Merkel je rat u Bosni, izazivajući kod svih bespomoćnost, nevjericu i bijes, ostavio trajni dojam. Prije nekoliko dana je zatražila “više empatije” za Bosnu i Balkan. Prošle sedmice je, osvrćući se na najnoviju (izbjegličku) krizu, govorila o “lošoj situaciji” u Bosni.

Kancelarka je u više navrata pokušala presjeći gordijske čvorove na Balkanu ali bez uspjeha. Zašto to, više od 25 godina, ne uspijeva u Bosni? Ko ili bolje rečeno šta blokira svaki napredak? Šta ljude tjera u rezignaciju i na bijeg iz zemlje?

Jedan razlog je: Evropa, pa i Njemačka, se ne suočavaju sa uzrocima sadašnje situacije u Bosni. Ne postoji volja za suočavanje s vlastitim greškama. Uzrok za situaciju u Bosni nije, kako cinici tvrde, što je zemlja paralizirana od previše nacionalizma. To je propaganda.

Problem je međunarodna tolerancija prema ratnim zločincima i kriminalcima. I njihovom životnom osiguranju koje se zove Daytonski sporazum – smatra Stefan Schwarz (CDU).

Cijeli tekst je na ovom LINKU…