Naslovnica Region Njemački ministar: Prekrajanje granica na Balkanu – opasna tema

Njemački ministar: Prekrajanje granica na Balkanu – opasna tema

542

Priština — Ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas izjavio je 22. aprila da je ponovno prekrajanje granica na Balkanu opasna tema koja prema njegovoj ocjeni nije realna.

Maas je na konferenciji za novinare u Prištini, nakon sastanka sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani, istakao da se problemi ne mogu riješiti crtanjem novih mapa i podvukao da su i sami razgovori na tu temu opasni.

“Sretan sam što je ovo brzo stavljeno u ladicu”, rekao je Maas, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Posjeta njemačkog šefa diplomatije Kosovu dolazi nakon što su se u medijima pojavile tvrdnje o navodnom prijedlogu slovenačkog premijera Janeza Janše za prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu, kao putu za rješavanje hroničnog problema između šest država u regionu.

Neki mediji su prenijeli da je slovenački premijer Janez Janša navodno predao zvaničnom Briselu takozvani non-paper, u kome se ocjenjuje da proces raspada bivše Jugoslavije nije završen.

Međutim, ministar vanjskih poslova Njemačke Maas je napomenuo da nije upoznat sa ovakvim projektom i dodao da izraz “non-paper” sve govori.

“Što se tiče ideja o promjeni granica, njemačka Vlada ih snažno odbacuje, jer takvo rješenje ne dovodi do rješenja problema”, podvukao je on i dodao da Njemačka pruža bezuslovnu podršku dijalogu Kosova i Srbije, koji se vodi posredstvom Evropske unije.

(StarMo)