Naslovnica Život Njemački list o Srebrenici: Ako su žrtve ‘muslimani’, onda su počinioci bijeli...

Njemački list o Srebrenici: Ako su žrtve ‘muslimani’, onda su počinioci bijeli kršćani

359
foto arhiva

Berlin — Njemačka štampa se proteklog vikenda bavila i temama koje leže dobrih sedam dana iza nas, među kojima je i Srebrenica.

Medijski tretman 25. godišnjice genocida u Srebrenici analizirao je berlinski dnevnik Tageszeitung (taz). Autorici Melini Borčak ovdje prije svega smeta neprecizni odnos prema broju žrtava kao i neprecizna kvalifikacija samih žrtava.

“Postoji jedna fraza koja se prije ili kasnije pojavi u svakom prilogu o Srebrenici. ‘8.000 muslimanskih muškaraca i mladića'”. Pritom, kako navodi autorica, nije tačan ni broj, a ni tvrdnja da su ubijani samo “muškarci i mladići” nego i žene i djeca pa i novorođenčad, prenosi Deutsche Welle.

Nadalje autorica taz-a njemačkim medijima predbacuje upotrebu pojma “muslimani” kada se govori o žrtvama umjesto Bošnjaci.

“Greška leži prije svega u tome da se žrtve isključivo nazivaju ‘muslimanima’ dok se počinioci u istom članku nikad ne kvalificiraju prema vjeri nego prema etničkoj pripadnosti (‘srpski’). Ako se žrtve godinama identificira kao muslimane onda se i počinioce može nazivati ‘kršćanima’. To ne bi samo bilo ispravno nego bi za Evropu bilo katarzično počinioice napokon označiti kao bijele evropske kršćane, a ne kao pripadnike jedne etničke grupe koja većini na kontinentu djeluje strano i drugačije”.

Na kraju autorica kritizira frazu kako su u ratu u BiH zločine počinile “sve strane”.

“Prema istraživanjima UN-a, 90 posto svih zločina u ratu u BiH su počinioci bili na srpskoj strani, ostatak se dijeli na više strana u sukobu. Sa sintagmom ‘zločini na svim stranama’ novinar se trudi postići neutralnu formulaciju bez zauzimanja stava, ali time čini djelo ublažavanja pojma genocid”, zaključuje se u članku.

(StarMo)