Naslovnica Region Njemački list: HDZ je “izgubio glasače s desnice”

Njemački list: HDZ je “izgubio glasače s desnice”

340
Andrej Plenković

Zagreb/Frankfurt — Ugledni njemački konzervativni dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) objavio je članak u kojem analiziraju rezultate prvog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj. Konstatiraju da aktuelna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nije dobro odradila svoj prvi mandat, što se vidjelo i u rezultatu koji je ostvarila u prvom krugu, prenosi Index.hr.

FAZ konstatira da su rezultati prvog kruga iznenađenje, jer su ankete pokazivale da bi aktuelna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović trebala dobiti najviše glasova, ali završila je na drugom mjestu iza bivšeg premijera Zorana Milanovića.

Ipak, FAZ smatra da Kolinda ima dobre šanse za pobjedu u drugom krugu ako uspije privući glasače trećeplasiranog Miroslava Škore koji se “pozicionirao kao tvrda desnica”. Ipak, ne očekuje se da će Škoro pozvati svoje glasače da podrže aktualnu predsjednicu i moguće je da će mnogi od njih apstinirati u drugom krugu.

FAZ smatra da su rezultati prvog kruga “upozorenje HDZ-u i premijeru Andreju Plenkoviću” i da pokazuju kako je HDZ “izgubio glasače s desnice”.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)