Naslovnica Život Njemačka: Vojnici uhapšeni – Htjeli formirati plaćeničku grupu u Jemenu

Njemačka: Vojnici uhapšeni – Htjeli formirati plaćeničku grupu u Jemenu

76
foto arhiva

Beriln — Njemačke vlasti u srijedu su uhapsile dvojicu bivših vojnika za koje navode da su pokušali oformiti plaćeničku grupu koja bi intervenirala u vojnom sukobu u Jemenu.

Savezni tužioci saopćili su da su muškarci, identifikovani samo kao Arend-Adolf G. i Achim A, u skladu s njemačkim zakonom o zaštiti privatnosti, uhapšeni u južnoj Njemačkoj. Obojica su njemački građani i bivši pripadnici Bundeswehra.

Optuženi su da su bili predvodnici u formiranju terorističke organizacije, navode tužioci u saopćenju.

Navodi se da su oni zajednički odlučili da početkom godine stvore vlastitu plaćeničku grupu koju bi sačinjavali bivši vojnici ili pripadnici policije.

Njihova primarna motivacija bila je da zarade oko 40.000 eura mjesečno svaki, nudeći trećim stranama usluge grupe, konkretno Saudijskoj Arabiji, tvrde tužioci. Naftom bogato kraljevstvo interveniralo je u sukobu u susjednom Jemenu protiv pobunjeničke grupe Houthi.

Tužioci su saopćili da su pokušaji dvojice ljudi da kontaktiraju saudijske zvaničnike bili bezuspješni.

– Oni su bili svjesni da bi njihovi planovi za vojnom intervencijom u Jemenu neizbježno zahtijevali od njih da ubijaju civile i bili su svjesni da bi također mogli biti ubijeni ili ranjeni – navode tužioci.

(StarMo)