Naslovnica Život Njemačka: Vakcinacija odmah iza Nove godine

Njemačka: Vakcinacija odmah iza Nove godine

152
foto: agencije - ilustracija

Berlin — Šef kabineta njemačke kancelarke Angele Merkel Helge Braun izjavio je da očekuje da će vakcinacija protiv korona virusa u Njemačkoj početi u “prvim danima nove godine“, prenosi AP.

Očekuje se da će vlasti Evropske unije do 29. decembra donijeti odluku o odobravanju prve vakcine za upotrebu, a Njemačka sprema posebne centre za vakcinaciju.

Braun, koji je ljekar, u nedjelju uveče je rekao za „Bild“ da je spreman da pomogne medicinskim vlastima, i da će se on i kancelarka Merkel vakcinisati “kada dođu na red”, prenosi AP, na kojeg se poziva Radio Slobodna Evropa.

Evropska agencija za lijekove (EMA) treba da se sastane najkasnije 29. decembra da odluči da li će dati uslovno odobrenje za vakcinu koju su razvili američki gigant Pfizer u partnerstvu sa njemačkom biotehnološkom firmom Biontek.

Skraćeni režim ispitivanja vakcine izazvao je globalnu zabrinutost zbog preskakanja takozvanih sigurnosnih ispitivanja faze 3, koja obično traju mjesecima, a EMA je 3. decembra upozorila da je protiv ishitrenih odobravanja vakcina protiv COVID-19.

(StarMo)