Naslovnica Život Njemačka uvodi zabranu plastičnih kesa

Njemačka uvodi zabranu plastičnih kesa

463

Berlin — Njemačka vlada donijela je zakon o zabrani plastičnih kesa u maloprodaji s izuzetkom za kese za voće i povrće.

“Plastične kese su simbol za uludo trošenje izvora. Za njihovu proizvodnju je potrebna nafta, a u upotrebi su svega nekoliko minuta. A često završe i u prirodi, gdje su potrebne godine da se razgrade”, izjavila je njemačka ministrica prirodne okoline Svenja Schulze (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) prilikom predstavljanja zakona u srijedu.

Ona je objasnila kako se upotreba plastičnih kesa od 2016., kada su vlada i predstavnici maloprodaje postigli dogovor o smanjenu upotrebe plastičnih kesa, drastično smanjila i to sa 70 kesa po glavi stanovnika u 2015. na 20 u 2018. godini.

“Zabrana bi trebala uroditi time da upotreba kesa bude smanjena na nulu“, objasnila je Schulze, prenose hrvatski mediji.

Zabrana se ne odnosi na kese debljine manje od 15 mikrometara, što se odnosi na one koje se u maloprodaji upotrebljavaju za pakovanje voća i povrća.

Kako je objasnila ministrica, od zabrane za ove vrste kesa se odustalo zbog toga jer bi dodatno industrijsko pakovanje voća i povrća izazvalo još veću gomilu plastičnog otpada.

Od zabrane su izuzete i kese za smeće.

U slučaju nepoštivanja zakona predviđene su kazne do 100.000 eura.

Odluku vlada još mora potvrditi i njemački parlament, Bundestag.

(StarMo)