Naslovnica Politika Njemačka: Raste broj ekstremnih desničara!

Njemačka: Raste broj ekstremnih desničara!

398
foto arhiva

Berlin — Njemački Savezni ured za borbu protiv kriminala (BKA) trenutno procjenjuje da su 43 osobe iz ekstremno desnog miljea opasne i spremne za izvršenje napada, no smatra da bi ova brojka mogla biti i puno veća, priopćeno je u utorak u Berlinu.

“Mi već neko vrijeme promatramo porast broja kaznenih djela s ekstremno desnom pozadinom”, rekao je direktor BKA-a Holger Muench.

Dok se krajem 2016. procjenjivalo da postoje 22 osoba za koje se smatra da bi mogle izvršiti terorističke napade s radikalno desnom pozadinom, broj ovih osoba u međuvremenu je porastao i trenutno je procjenjuje da je takvih 43 osobe.

Savezni ured za borbu protiv kriminala istodobno procjenjuje da je potencijalni broj pripadnika ekstremne desnice koji bi bio u stanju izvršiti napade „mnogo veći“.

Ured za zaštitu ustavnog poretka bilježi 12.700 pripadnika ekstremno desne scene koji su spremni na nasilje.

“Ekstremno desna kaznena djela su opasnost po našu demokraciju. Situacija je ozbiljna”, rekao je Muench nepunih tjedan dana nakon što je u istočnonjemačkom Halleu pripadnik ekstremne desnice ubio dvoje i ozlijedio devet osoba te je pokušao počiniti pokolj u sinagogi.

Muench je zatražio veće ovlasti istražnih organa koje bi uključile i mogućnost online pretresa.

“Mi moramo potencijalne počinitelje i mreže desničara otkriti pravovremeno i ustrajno goniti autore radikalno desnih sadržaja na internetu”, rekao je Muench.

(StarMo)