Naslovnica Život Njemačka raspušta elitnu jedinicu zbog ekstremizma

Njemačka raspušta elitnu jedinicu zbog ekstremizma

127
foto: Facebook - ilustracija

Berlin — Njemačka ministrica odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer kaže da je naredila djelimično raspuštanje elitne specijalne komandne jedinice KSK (Das Kommando Spezialkräfte), koja je bila pod sve većom kritikom zbog desničarskog ekstremizma u svojim redovima.

Osnovana 1996. godine, reputacija KSK-a bila je narušena 2003. godine kada je njen tadašnji komandant bio prisiljen u prijevremenu penziju nakon što je optužen da je blizak krajnje desnim ekstremistima, vezama koje od tada nastavljaju kvariti reputaciju jedinice.

U maju 2020. njemačka policija zaplijenila je oružje, eksploziv i municiju tokom racije na privatnom posjedu vojnika KSK-a u istočnoj državi Saksoniji. Bilo je nekoliko nedavnih krajnje desnih incidenata u jedinici, pokazuje dokument ministarstva, javlja Reuters, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Analiza trenutnih događaja i desničarskih ekstremističkih slučajeva jasno pokazuje da je KSK, barem na nekim područjima, postao nezavisan posljednjih nekoliko godina, pod nezdravim utjecajem pojedinih vođa”, kazao je državni sekretar odbrane Peter Tauber.

Njemačka pokušava zaustaviti porast nasilne krajnje desne ideologije. U februaru je 43-godišnji rasista u gradu Hanau ubio devet osoba, uglavnom imigranata, prije nego što je ubio majku i sebe.

Kao dio poteza ministrice Kramp-Karrenbauer operacije KSK bit će premještene u druge jedinice u najvećoj mogućoj mjeri, a vježbe komande i međunarodna saradnja bit će obustavljeni do daljnjeg.

Jedinica KSK je osnovana 1996. godine i ima oko 1.000 vojnika obučenih za krizne situacije poput oslobađanja talaca u inostranstvu, što do tada nije bilo moguće bez pomoći snaga drugih zemalja.

(StarMo)