Naslovnica Život Njemačka: Pucao neonacista…

Njemačka: Pucao neonacista…

415
Stephan Balliet

Halle — Neonacista Stephan Balliet (27) osumnjičen je za napad u srijedu ispred sinagoge u njemačkom gradu Halleu u kojem su poginule dvije osobe, a dvije povrijeđene.

Napadač je iz puške zapucao ispred sinagoge, a postavio je i eksploziv kućne izrade ispred zgrade sinagoge u pokušaju da razvali vrata, prenosi ‘Bild’.

Pošto nije uspio da uđe u sinagogu ušao je u prodavnicu kebaba i ubio muškarca.

Balliet je svoj ubilački pohod prenosio uživo na internetu. Livestream pokazao je njegov dolazak ispred sinagoge, arsenal municije i oružja na stražnjem sjedištu i na suvozačkom sjedištu automobila. Također se na snimku vidi kako je Balliet postavljao eksplozivne naprave na sinagogi i kako je pokušao pucnjima otvoriti ulazna vrata, što nije uspjelo.

Video prikazuje i ubistvo žene koja je na mjestu događaja bila prolaznica, a ubijena je hladnokrvno s leđa. Tada je napadač ušao u prodavnicu kebabom. Tamo je ubio muškarca napustio trgovinu nakratko, vratio se i nekoliko puta pucao.

Rekao je da “Holokausta nije bilo” i da su “Jevreji uzrok svih problema”, navodi SITE, mrežna stranica specijalizovana za praćenje terorističkih organizacija, koja to upoređuje sa sličnim video snimkom koji je u martu snimio napadač na dvije džamije na Novom Zelandu.

(StarMo)