Naslovnica Život Njemačka: Protest u Leipzigu protiv korona-mjera

Njemačka: Protest u Leipzigu protiv korona-mjera

331
foto: agencije

Leipzig — Hiljade Nijemaca su danas demonstrirale u centru Leipziga protiv ograničenja uvedenih radi suzbijanja korona virusa, pošto je sud u posljednjem trenutku odbacio zahtjev gradskih vlasti da protest bude na drugom mjestu.

Organizatori protesta su naveli da očekuju 16.000 ljudi, dok su gradske vlasti procijenile da na trg gdje je protest održan može da stane najviše 5.000 ljudi, uz distancu od metar i po. Zbog toga su vlasti tražile da protest bude negdje gdje ima više prostora.

Kritikujući odluku suda, gradske vlasti su navele da je “teško objasniti kako je dozvoljeno okupljanje 16.000 ljudi kada je (prema propisima) zabranjeno sastajanje više od dva domaćinstva”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Demonstranti su nosili državne zastave i transparente, među kojima “Za istinu, pravdu i slobodu”. Žena koja je nosila taj transparent imala je masku preko očiju, dok usta i nos nije prekrila.

Njemačka je na kraju prve od četiri sedmice novih strogih mjera radi suzbijanja korona virusa. Njene vlasti su danas objavile da je u prethodna 24 sata registrovano 23.300 novozaraženih, što je najveći broj u jednom danu od početka epidemije.

Od ponedjeljka ne rade ugostiteljski i objekti za sport i rekreaciju, dok su prodavnice i škole otvorene.

U Műnchenu je Apelacioni sud potvrdio zabranu demonstracija protiv restriktivnih mjera, planiranih za danas i sutra.

(StarMo)