Naslovnica Život Njemačka: Povučen prijedlog o dodjeli ordena negatoru genocida u Srebrenici

Njemačka: Povučen prijedlog o dodjeli ordena negatoru genocida u Srebrenici

359

Berlin — Savezni ministar vanjskih poslova Njemačke odlučio je povući prijedlog da se dodijeli Orden za zasluge Savezne Republike Njemačke profesoru Gideonu Griefu, koji je bio član komisije oformljene od Vlade RS za “reviziju događaja u Srebrenici”, a koji je “utvrdio” da se “ne može tvrditi da se u Srebrenici dogodio genocid” (uprkos svim presudama međunarodnih i domaćih sudova).

Ova informacija navodi se u pismu koje je predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier uputio dr. Esnafu Begiću, predsjednik Upravnog odbora Islamskog koledža u gradu Osnabrik.

“Mogu vas obavijestiti o ovome: Savezni ministar vanjskih poslova povukao je svoj prijedlog da se profesoru Greifu dodijeli Orden za zasluge Savezne Republike Njemačke. Profesor Greif stoga nije odlikovan Ordenom za zasluge. Ova odluka ne umanjuje zasluge koje je profesor Greif stekao u istraživanju Holokausta i njemačkih Jevreja koji su emigrirali u Izrael”, stoji u kratkom pismu njemačkog predsjednika, piše politički.ba, a prenosi televizija N1.

(StarMo)