Naslovnica Izdvojeno Njemačka: Pojačana kontrola na “osjetljivim mjestima”

Njemačka: Pojačana kontrola na “osjetljivim mjestima”

351
foto: agencije

Berlin — Vodeći njemački sigurnosni zvaničnik saopćio je u petak da će vlasti ojačati policijsko prisustvo širom zemlje i da će budno nadzirati džamije i druga mjesta okupljanja nakon rasno motiviranog masakra u kojem je ubijeno devet ljudi.

Četrdesettrogodišnji Nijemac je ustrijelio ljude za koje se vjeruje da imaju imigrantsku pozadinu u mjestu Hanau u blizini Frankfurta u srijedu navečer prije nego što je ubio svoju majku i sebe. Muškarac, identifikovan kao Tobias Rathjen, ostavio je brojne uvredljive tekstove i snimke u kojima iznosi rasističke stavove i tvrdi da je bio pod nadzorom od rođenja.

Ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer izjavio je da se zvaničnici na državnom nivou konsultovali s njim u četvrtak i usaglasili su se da će pojačati policijsko prisustvo širom zemlje. Seehofer je kazao da će biti pojačan nadzor na „osjetljivim mjestima“, među kojima su džamije, i pojačane mjere sigurnosti na željezničkim stanicama, aerodromima i na državnim granicama, prenose bh. mediji.

Napad je došao u jeku rastućih briga oko ekstremno desničarskog nasilja odraženog u ranijim napadima, i jačanja antimigrantske stranke Alternativa za Njemačku, ili AfD.

Na hiljade ljudi okupilo se u gradovima širom Njemačke u četvrtak navečer kako bi održali pomen na žrtve pucnjave, dok jačaju pozivi vlastima da suzbijaju desničarski ekstremizam.

Vodeći zvaničnik u Socijaldemokratske partije lijevog centra, partnera u vladajućoj koaliciji kancelarke Angele Merkel, optužio je AfD da je stvorio ideološko tlo za ljude poput napadača u Hanauu.

“Jedna osoba je izvela pucnjavu u Hanauu, tako izgleda, ali ima mnogo njih koji su ga snabdjeli municijom, i AfD defintivno pripada njima”, izjavio je Lars Klingbeil za njemačkog javnog emitera programa ARD u petak.

Segmenti AfD već su pod pomnim nadzorom njemačke unutrašnje obavještajne agencije. Stranka je odbacila odgovornost za sve napade ekstremnih desničara, uključujući antisemitski napad na sinagogu i ubistvo regionalnog političara u prošloj godini, prenosi Associated Press.

(StarMo)