Naslovnica Život Njemačka: Počinilac je Iračanin, sumnja se na teroristički napad

Njemačka: Počinilac je Iračanin, sumnja se na teroristički napad

288
foto: BBC/Reuters

Berlin — Čovjek iračkog porijekla namjerno se zabio svojim automobilom u motocikle duž dijela njemačkog autoputa u Berlinu, ostavljajući najmanje jednu osobu s povredama opasnim po život, u onome što su njemački zvaničnici u srijedu klasificirali kao teroristički napad.

– Sudeći po trenutnom stanju naše istrage, mi pretpostavljamo da je ovo islamistički motiviran napad. Vjerska pozadina napada ne može se isključiti – izjavio je berlinski čelnik za unutrašnje poslove Andreas Geisel.

Šest ljudi je povrijeđeno, od kojih troje ozbiljno, kada se 30-godišnjak automobilom zario u nekoliko vozila, namjerno ciljajući motocikle, u utorak navečer, navode u zajedničkom saopćenju berlinski ured tužioca i policija, prenose bh. mediji.

Sudari na tri različite lokacije na autoputu BAB1000 desili su se neposredno prije 19 sati i doveli su do potpunog zatvaranja jedne od glavnih saobraćajnih arterija njemačke prijestonice.

Istražitelji nisu objavili identitet čovjeka, u skladu sa zakonom o zaštiti privatnosti u Njemačkoj, ali su ga lokalni mediji identifikovali kao Sarmada D. On je pod istragom u tri slučaja pokušaja ubistva.

Također postoje nagovještaji da je čovjek imao problema s mentalnim zdravljem, kazao je Geisel.

– Činjenica da osumnjičeni eventualno pati od psihičkih problema ništa ne ublažava ovaj problem. Ako se lični problemi pomiješaju s vjerski obojenim idejama, to može dovesti do nekontroliranih činova – jučerašnja dešavanja na veoma bolan način pokazuju kako je ranjivo naše društvo – izjavio je Geisel.

(StarMo)