Naslovnica Život Njemačka planira ograničiti grijanje tokom zime

Njemačka planira ograničiti grijanje tokom zime

113

Berlin — Njemačka preduzeća i javne institucije ove zime ne bi trebali grijati svoje urede na temperature više od 19 stepeni Celzijusa, da bi pomogle u smanjenju potrošnje prirodnog gasa, rekao je u subotu Robert Habeck, ministar ekonomije u toj državi.

Najveća ekonomija u Evropskoj uniji (EU) pokušava što brže smanjiti svoju zavisnost o ruskom gasu, kao odgovor na napad Rusije na Ukrajinu.

Ipak, Njemačka koristi više ruskog gasa od mnogih drugih zemalja u Uniji.

Rusija je već prekinula izvoz gasa u nekoliko zemalja članica EU, a zvaničnici strahuju da bi Moskva mogla koristiti izvoz gasa kao političko oružje da se ublaže sankcije protiv Rusije – ili čak da u potpunosti prekine izvoz gasa u Evropu tokom zime, kada je potražnja najveća.

Habeck je rekao da se 27 članica EU dogovorilo da od augusta smanji svoju potrošnju za 15% u odnosu na prethodni petogodišnji prosjek – Njemačka planira potrošnju smanjiti za 20%, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ministar takođe predlaže zabranu grijanja nekomercijalnih privatnih bazena, gašenje grijanja u zajedničkim prostorijama javnih zgrada, te gašenje svjetala na javnim bilbordima između 22 i 6 sati.

Plan EU o štednji gasa je stupio na snagu 9. augusta i njegovo provođenje bi trebalo trajati godinu dana.

Prema procjeni Evropske komisije (EK), za postizanje cilja u narednih sedam mjeseci potrebno je uštedjeti ukupno 45 milijardi kubnih metara gasa, a samo Njemačka bi morala potrošiti oko 10 milijardi kubnih metara manje.

U slučaju da EK utvrdi da postoji “ozbiljna nestašica isporuke gasa” ili izuzetno velika potražnja za prirodnim gasom, može zatražiti od 27 članica EU da objave upozorenje koje bi omogućilo bloku da rezove učini obavezujućim i ograniči izuzetke.

Iako blok nije uveo sankcije protiv ruskog prirodnog gasa zbog rata u Ukrajini, Moskva je posljednjih mjeseci značajno smanjila isporuke plina bloku, što Brisel vidi kao mjeru odmazde nakon nametanja drugih mjera EU koje imaju za cilj kazniti Kremlj za pokretanje rata.

(StarMo)