Naslovnica BiH Njemačka: Orden negatoru srebreničkog genocida!

Njemačka: Orden negatoru srebreničkog genocida!

281
Gideon Greif

Berlin — Narednog mjeseca će Gideonu Greifu, predsjedniku komisije o Srebrenici koju je formirala Vlada RS, biti uručen orden “za posebne zasluge”.

Izraelski historičar Gideon Greif, koji je na čelu “Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995.” koju je formirala Vlada bh. entiteta Republika Srpska, a koja negira da se u bosanskohercegovačkom mjestu Srebrenica desio genocid nad Bošnjacima, narednog mjeseca dobit će posebno odlikovanje njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera, piše Al Jazeera.

Ovu informaciju, kao i to da će mu orden biti uručen u Izraelu, potvrdili su i iz ureda njemačkog predsjednika Steinmeiera.

“Federalni predsjednik je imenovao g. Greifa kao dobitnika ordena Križ za posebne zasluge Federalne Republike Njemačke. U toku su pripreme na organizaciji ceremonije uručivanja koja će biti održana u Tel Avivu”, navodi se u odgovoru koji je Al Jazeera dobila od glasnogovornice predsjednika Steinmeiera.

Dalje se navodi kako je Gideon Greif “jedan od najpoznatijih međunarodnih stručnjaka koji radi na područjima izučavanja i predavanja o Holokaustu”.

-Gospodin Greif, koji je potomak njemačkih Jevreja koji su preživjeli progon u vrijeme Nacionalsocijalizma (nacizma op.a.), ovjekovječio je doprinose njemačkih Jevreja izraelskoj kulturi u svojoj knjizi ‘Die Jecke’, ističu iz Ureda njemačkog predsjednika i dodaju:

-U svome istraživanju, koje se fokusira na historiju logora za istrebljenje Auschwitz-Birkenau, Gideon Greif daje vrhunski doprinos kada se govori o Holokaustu.”

(StarMo)