Naslovnica Život Njemačka: Optuženi za planiranje napada na džamije

Njemačka: Optuženi za planiranje napada na džamije

235
foto: agencije

Berlin — Njemački tužitelji optužili su 12 muškaraca za planiranje oružanih napada na džamije u kojima su planirali ubiti ili povrijediti što veći broj muslimana, saopštile su njemačke vlast u petak, prenosi Reuters. Kako se navodi, optuženi su imali i značajnu finansijsku podršku.

“Oni su kroz napade na džamije i ubijanje i ranjavanje što većeg broja muslimana ciljali na stvaranje uslova sličnih građanskom ratu”, naveli su tužiteji u izjavi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Tužitelji su rekli da su se osumnjičeni, 11 članova grupe te jedan saučesnik, redovno sastajali kako bi planirali, kao i da su se svi, osim jednog obavezali da će dati hiljade eura kako bi prikupili 50.000 za finansiranje kupovine oružja.

Osumnjičeni, u dobi od 31 do 61 godine su Nijemci i svi su, osim jednog, privedeni. Jedna osoba je još uvijek na slobodi, dok je jedan osumnjičeni umro u pritvoru. Zvaničnik tužilaštva rekao je da se osumnjičeni ubio, te da ništa ne navodi na drugačiji zaključak.

Njemačka, piše Reuters, je posljednjih godina doživjela niz desničarskih napada usmjerenih na manjine i one za koje se smatra da ih podržavaju.

Pripadnici takozvanog Nacionalnog socijalističkog podzemlja osuđeni su 2018. zbog ubistava etničkih Turaka tokom cijele decenije.

Ova hapšenja dolaze nakon nedavnog napada u centru Beča koji se desio u blizini sinagoge, a tokom kojeg su ubijene četiri osobe.

(StarMo)