Naslovnica Život Njemačka: Nestašica gasa na zimu…otpuštanja radnika, prekidanje proizvodnje…

Njemačka: Nestašica gasa na zimu…otpuštanja radnika, prekidanje proizvodnje…

99
foto: Reuters, ilustracija

Berlin — Njemačka će se suočiti s nestašicama plina ukoliko zalihe ruskog gasa budu niske kao što su sada, i određene industrije bit će ugašene ukoliko ne bude dovoljno tog energenta za predstojeću zimu, izjavio je njemački ministar ekonomije Robert Habeck za magazin Der Spiegel.

– Kompanije će morati prekinuti proizvodnju, otpuštati radnike, lanci snabdijevanja će biti prekinuti. Ljudi će se zaduživati kako bi plaćali račune za grijanje, i osiromašit će – izjavio je Habeck za Der Spiegel u petak, naglašavajući da je to dio strategije ruskog predsjednika Vladimira Putina da podijeli zemlju.

– To je najplodnije tlo za populizam, koji ima za cilj podrivati naši liberalnu demokratiju iznutra – kazao je Habeck, dodajući kako se ne smije dopustiti Putinovi planovi budu provedeni u praksi.

Habeck je naglasio mogućnost dodatne pomoći za kompanije i ljude pogođene manjkom gasa, ali je upozorio kako neće biti moguće ublažiti sve njegove posljedice, prenosi Der Spiegel.

Potrošači bi se mogli suočiti s udvostručenjem ili utrostručenjem energetskih troškova, koji su u nekim slučajevima već između 30 i 80 posto viši zbog povišice cijena od prošle jeseni, izjavio je Klaus Mueller, čelnik njemačkog regulatora gasne mreže Bundesnetzagentur, za javnog emitera programa ARD.

Regulator razmatra razne scenarije, kazao je Mueller, i većina ih “nije povoljna i znači ili manje količine gasa do kraja zime ili već veoma tešku situaciju na jesen ili zimu”.

(StarMo)