Naslovnica Život Njemačka: I Navaljni otrovan nervnim gasom

Njemačka: I Navaljni otrovan nervnim gasom

275

Berlin — Njemačka vlada saopštila je da su uzorci krvi koje su uzeli od ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog pokazali prisustvo hemijskog nervnog sredstva iz novičkog grupe, otrova za kojeg se sumnja da je korišten i u drugim pokušajima utišavanja protivnika Kremlja.

Glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel, Steffen Seibert, izjavio je u utorak 2. septembra da je test u posebnom njemačkom vojnom labaratoriju pokazao da postoji dokaz “hemijskog nervnog sredstva iz novičkog grupe”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova navelo je da će o ovome obavijestiti ruskog ambasadora u Berlinu, te su zatražili od Moskve da odgovori.

Ruski doktori u Omsku prošle sedmice su rekli da nisu pronašli dokaze da je Navaljni otrovan.

Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov odbio je komentarisati pronalaske njemačkih doktora, rekavši da ruska vlada još uvijek nije zvanično obaviještena.

“Zapanjujuće je da je Aleksej Navaljni bio žrtva napada hemijskim nervnim agensom u Rusiji. Njemačka savezna vlada najoštrije osuđuje ovaj događaj. Ruska vlada je pozvana da objasni ovaj incident”, rekao je Siebert u izjavi.

Alekseju Navaljnom, ruskom opozicionaru, pozlilo je tokom leta iz Sibira za Moskvu 20. augusta. Avion kojim je putovao prisilno je sletio u sibirski grad Omsk, gdje je proveo sva dana na intenzivnoj njezi prije evakuacije u Njemačku.

Navaljni se i dalje nalazi na odjelu intenzivne njege u medicinski izazvanoj komi u Charite bolnici u Berlinu.

On je posljednji u nizu kritičara Kremlja koji se razbolio zbog toksične materije. Aktivista Pjotr Verzilov (Pyotr) odveden je u septembru 2018. godine u Njemačku iz Moskve kako bi se liječio nakon trovanja.

Njegovo trovanje desilo se samo par mjeseci nakon što su bivši ruski agent Sergej Skripal i njegova kćerka Julija pronađeni u nesvjesnom stanju u engleskom gradu Salisburyju. Istraga sprovedena u Velikoj Britaniji utvrdila je da su Skripali otrovani novičok gasom.

(StarMo)