Naslovnica Život Njemačka: Hapšenje, zbog pomaganja iranskom nuklearnom programu

Njemačka: Hapšenje, zbog pomaganja iranskom nuklearnom programu

49
foto arhiva

Berlin — Njemački državljanin iranskog porijekla uhapšen je zbog navodnog snabdijevanja laboratorijske opreme jednoj firmi koja se nalazi na crnoj listi EU zbog navodne povezanosti s nuklearnim i raketnim programima Teherana, javlja DW.

Muškarac njemačko-iranskog porijekla uhapšen je u utorak zbog sumnje da je otpremio pošiljku opreme koja će se koristiti u iranskim nuklearnim i raketnim programima, rekao je njemački savezni tužilac.

Tužilac je potvrdio da je policija prethodno pretražila urede i stanove povezane sa osumnjičenim na 11 različitih lokacija, u tri njemačke pokrajine – Hamburgu, Schleswig-Holsteinu i Sjevernoj Rajni-Vestfaliji.

Čovjek, poznat pod imenom Alexander J. prema njemačkim zakonima o privatnosti, navodno je izvezao opremu vrijednu 1,1 milion eura (1,3 miliona dolara) osobi u Iranu čiju je kompaniju Evropska unija stavila na crnu listu.

EU je rekla da je primalac firmu koristio kao paravan za nabavku opreme za obogaćivanje nuklearnog arsenala Teherana.

Njemačko federalno tužilaštvo je saopćilo da su sa Aleksandrom J. razgovarali i 2018. i 2019. godine u vezi s nabavkom laboratorijske opreme.

Prema tužiocu, osumnjičeni je u januaru 2020. otpremio u Iran par spektrometara, nabavljenih za 166.000 eura. Šest mjeseci kasnije poslao je još dva spektrometra za 388.000 eura.

Da bi to učinio, zakonito trebao je podnijeti zahtjev za dobijanje posebne izvozne dozvole, jer se primalac nalazi na crnoj listi EU.

Spektrometri se mogu koristiti za analizu magnetskog polja oko atomskih jezgara.

 

(StarMo)