Naslovnica Život Njemačka: Dodatne mjere protiv ekstremne desnice

Njemačka: Dodatne mjere protiv ekstremne desnice

372
foto: agencije - ilustracija

Berlin — Njemačka dodatnim mjerama intenzivira borbu protiv ekstremne desnice, a u tu svrhu se pri Uredu za zaštitu ustavnog poretka i Saveznom uredu za borbu protiv kriminala uvode novi odjeli, najavio je njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer u utorak u Berlinu.

“Opasnost s desnog spektra se mora shvatiti vrlo ozbiljno”, rekao je Seehofer prilikom predstavljanja vladinih planova za jačanje borbe protiv radikalne desnice.

On je objasnio kako u Njemačkoj djeluje preko 12.000 pripadnika ekstremno desne scene koji su spremni na nasilje.

“Svako drugo krivično djelo s političkom pozadinom se pripisuje ovoj sceni”, rekao je Seehoher, prenose hrvatski mediji.

On je ukazao na zločine ekstremno desne organizacije NSU i na napad na sinagogu u Halleu, što se pripisuje ekstremno desnom spektru.

Direktor Saveznog ureda za borbu protiv kriminala Holger Muench je izvijestio o porastu nasilja s ekstremno desnom pozadinom i ukazao na nove ciljeve napada.

“Cilj napada ovih ekstremista nisu samo stranci nego pojačano i političari i zagovornici liberalne izbjegličke politike”, rekao je Muench.

Za potrebu pojačane borbe protiv ekstremne desnice predviđeno je novih 600 radnih mjesta koja će biti raspoređena u sklopu Ureda za zaštitu ustavnog poretka i Saveznog ureda za borbu protiv kriminala.

“Ovi uredi se mogu djelotvorno, osjetno i uspješno boriti protiv ekstremne desnice samo ako ove ustanove ojačamo dodatnim osobljem”, rekao je Seehofer.

Njemački ministar unutrašnjih poslova najavio je i uvođenje posebnog odjela unutar Ureda za zaštitu ustavnog poretka koji bi provjeravao ekstremno desne tendencije unutar samih sigurnosnih službi.

Povod za navedene aktivnosti je prošlogodišnji skandal, koji je izbio nakon što je otkriveno da je osam pripadnika savezne policije istovremeno djelovalo unutar ekstremno desne grupe “Reichsbuerger”, koja ne priznaje savremenu SR Njemačku.

(StarMo)