Naslovnica Život Njemačka: Desničari oružje nabavljali preko Hrvatske

Njemačka: Desničari oružje nabavljali preko Hrvatske

217
foto: agencije - ilustracija

Berlin — Ekstremno desna scena u Njemačkoj nabavljala je oružje posredstvom trgovaca oružjem iz Hrvatske, objavio je u utorak njemački javni servis ZDF.

Državno tužilaštvo u Muenchenu podiglo je optužnicu protiv 47-godišnjeg Alexandera R. koji se tereti da je za potrebe ekstremne desnice u Njemačkoj nabavljao oružje u Hrvatskoj, javlja politički magazin Frontal21 javnog servisa ZDF.

„Kod glavnog optuženog i kod nekoliko primalaca pronađeno je više komada oružja među kojima poluautomatske puške tzv. pump-guns kao i preko 200 komada municije“, rekao je za ZDF Klaus Ruhland iz Glavnog državnog tužilaštva u Muenchenu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Osobe u čijim rukama je završilo oružje, mogu se pribrojiti ekstremno desnoj sceni, rekao je Ruhland.

Među njima su i pripadnici tzv. Državljana Reicha, osoba koje ne priznaju ustavni poredak SR Njemačke.

Njemački istražitelji su do osumnjičenog Alexandra R. došli na osnovu spoznaja hrvatskih vlasti koje su još 2018. prilikom pretresa u Hrvatskoj pronašli veću količinu oružja namijenjenih kupcima u Njemačkoj.

Provoptuženi Alexander R. nekad je bio aktivni član radikalno desne Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD), a najkasnije od 2016. član je desno populističke stranke Alternative za Njemačku (AfD).

Hrvatski istražioci su njemačke kolege obavijestili da Alexander R. u Hrvatskoj nabavlja oružje i pritom govori da je oružje, prema riječima jednog svjedoka, „namijenjeno AfD-u, jednoj desničarskoj stranci“.

Spomenuti ogranak AfD-a u okolici Muenchena saopćio je da „nikada nisu ni ponudili niti kupovali ilegalno naoružanje“.

Alexander R. je do izručenja Njemačkoj u septembru, kako se navodi u prilogu, živio u jednom hrvatskom lučkom gradu.

(StarMo)