Naslovnica Politika NiP: Srbija i dalje glavni destabilizirajući faktor

NiP: Srbija i dalje glavni destabilizirajući faktor

205

Sarajevo — Posljednji koordinirani nasrtaji iz Beograda i Banje Luke na suverenitet i cjelovitost Bosne i Hercegovine još su jedan dokaz da je živa velikosrpska politika, projekat koji je počinio genocid, etničko čišćenje i iza kojeg su ostale hiljade i hiljade ubijenih, navodi politička stranka Narod i Pravda u reakciji na posljednje istupe predsjednika Republike Srpske i Srbije, Milorada Dodika i Aleksandra Vučića, u vezi s pokušajem povezivanja statusa Bosne i Hercegovine i Republike Kosovo.

– Žalosno je, ali i ujedno uvijek otrežnjujuće, svjedočiti o kontinuiranim nasrtajima na suverenitet i cjelovitost Bosne i Hercegovine. Srbija nastavlja s politikom destabiliziranja svih svojih susjeda, od Sjeverne Makedonije i Kosova, do Crne Gore i Bosne i Hercegovine, te takvo nastojanje režima Aleksandra Vučića mora biti prepoznato u svjetskoj javnosti i adekvatno sankcionirano. Srbija je ponovo, kao i devedesetih godina, postala glavni destabilizirajući faktor u regionu – citat je iz saopćenja Naroda i Pravde, prenose bh. portali, pozivgajući se na Fenu.

Iz ove stranke ističu da je cjelovitost Bosne i Hercegovine odbranjenja i u težim okolnostima te da će patriotske snage uvijek pronaći adekvatan način da odgovore na ovakve izazove.

– Status Bosne i Hercegovine i Republike Kosovo se ne može povezivati. Bosna i Hercegovina je članica Ujedinjenih naroda, priznata je od svih članica Evropske unije kao i u ostatku svijeta. Kosovo, kao najmlađa evropska država, polahko ali sigurno korača putem nezavisnosti i to je proces koji ne može biti zaustavljen niti vraćen. Za cijeli region, uključujući i Srbiju, bilo bi najbolje da prizna realnost, odustane od mitološke i destabilizirajuće politike i krene ka euroatlantskim integracijama. Srpska politika destabilizacije doživjela je fijasko od Makedonije do Crne Gore – navodi Narod i Pravda.

Rad na jačanju bosanskohercegovačkih institucija, jasno definiranje strateških državnih i nacionalnih interesa, insistiranje na NATO putu Bosne i Hercegovine moraju biti osnova svake probosanske politike, smatraju u toj stranci.

– Urušavanje institucija kroz mreže nepotizma i korupcije i prepuštanje osovini Dodik-Čović važnih institucija zarad imenovanja stranačkih poslušnika na određene pozicije nikako ne doprinose kvalitetnom odgovoru na ovakve izazove. Mi moramo graditi jako društvo koje Dodik, Vučić i slični neće moći podrivati – citat je iz saopćenja.

(StarMo)