Naslovnica Politika NIP na Kongresu: Konaković i dalje na čelu stranke

NIP na Kongresu: Konaković i dalje na čelu stranke

314

Sarajevo — Na prvom kongresu Naroda i pravde (NiP) danas je u Sarajevu za predsjednika stranke ponovo izabran Elmedin Konaković.

– Nakon osnivanja Naroda i pravde prošlo je više od tri godine. Naši planovi i ciljevi bili su da se ovakav kongres desi nešto ranije, međutim zbog pandemije nismo mogli zakazati kongres. Današnji kongres je potvrda svih naših kvaliteta i obećanje da ćemo istrajavati na svojim principima koji su atipični i drugačiji od onoga što je na političkoj sceni viđeno – rekao je Konaković.

Kaže da su na kongresu poslate poruke koje se tiču dva segmenta.

– Jedan je primaran – država BiH, zaštita i jačanje njenih institucija, spremnost na razgovore i dogovore sa ljudima koji BiH smatraju svojom domovinom. Drugi segment je principijelne naravi, u kojoj smo mi postavili postulate odabira i imenovanja najboljih i najkvalitetnijih pojedinaca na čelu institucija – naveo je Konaković, dodajući da nikada neće odustati od BiH, jačanja i zaštite njenih institucija.

Na kongresu je izabran prvi zamjenik predsjednika stranke Kemal Ademović, koji je istakao da će u fokusu djelovanja stranke biti daljni razvoj privrede, te strana i domaća ulaganja.

Drugi zamjenik Denis Zvizdić naglasio je da je Narod i pravda na ispravan i stručan način procijenila potrebe građana BiH i viziju BiH, koja se želi vidjeti u narednih 10, 20 godina.

– Ispravno procijenjeni ciljevi i zahtjevi građana i definicija po kojoj je pravda najbolji oblik provođenja vladavine prava je ustvari programski cilj Naroda i pravde. Riječ je o jednom snažnom potentnom političkom projektu koji jasno stoji iza svoje programske orijentacije i svoje vizije. Narod i pravda bit će nosilac političkih promjena u narednoj godini – smatra Zvizdić.

Također, na kongresu su izabrani potpredsjednici stranke: Danijela Kristić, Aida Terzić, Biljana Lazarević, Nihad Omerović, Nermin Muzur i Sead Trnovac.

(StarMo)