Naslovnica Politika Nikšić: Tužilaštvo da ispita Dodikovo djelovanje…

Nikšić: Tužilaštvo da ispita Dodikovo djelovanje…

103
foto: ilustracija

Sarajevo — Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić kaže da “nikoga normalnog u Bosni i Hercegovini više ne može iznenaditi neprijateljsko djelovanje Milorada Dodika spram Bosne i Hercegovine”.

Dodik sedmicama odbija dati saglasnost za polijetanje helikoptera Oružanih snaga BiH koji bi, da su na vrijeme aktivirani, već dosad sigurno, ako ne zaustavili požare, onda umanjili katastrofu koja je na pomolu, ističe Nikšić, prema saopćenju SDP-a.

– Međutim, Milorad Dodik svojim bahatim i bezobraznim ponašanjem pokazuje da mu ni ljudski životi nisu važni. Vjerovatno je i on svjestan da mu se bliži politički kraj, zbog čega dodatno srlja, očito samo s jednim ciljem – da isprovocira nečiju neprimjerenu reakciju.

Potpuno je neshvatljivo da njegovo djelovanje od institucija Bosne i Hercegovine već nije okarakterisano kao krivično djelo protiv ugrožavanja materijalnih dobara, a možda i ljudskih života! Tužilaštvo BiH dužno je ispitati ovakvo protuzakonito i neustavno djelovanje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika – ističe Nikšić.

Apeli ekoloških udruženja i stanovnika ugroženih područja ne bi smjeli ostati neodgovoreni posebno jer postoji mogućnost da izgori lokalitet s najviše endemskih vrsta u Bosni i Hercegovini!

– Iako nisam potpuno iznenađen Dodikovim ponašanjem, ne mogu ne primijetiti slabašan odgovor druga dva člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića. Od njih sam očekivao makar krivičnu prijavu protiv Dodika koji uz ovakvo djelovanje, i druga dva člana Predsjedništva gura u krivično djelo a koje se po Krivičnom zakonu BiH, naziva „nečinjenjem“ jer osim pisma EUFOR-u, Komšić i Džaferović nisu ništa drugo učinili da osiguraju potrebnu pomoć ugroženim krajevima – Nikšićeve su riječi.

(StarMo)