Naslovnica Politika Nikšić pisao Schmidtu: Vaše poruke smatram ohrabrujućim…

Nikšić pisao Schmidtu: Vaše poruke smatram ohrabrujućim…

92

Sarajevo — Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić uputio je pismo novom visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu u kojem ga obavještava kako neće biti u prilici prisustvovati prijemu koji Schmidt večeras organizira u Sarajevu.

U pismu je u svoje ime i u ime Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine čestitao Schmidtu na postavljenju i stupanju na dužnost Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

– Vaše poruke smatram ohrabrujućim i želim da vjerujem da će Vaš mandat biti obilježen aktivnim radom i doprinosom uspostavi savremenog demokratskog poretka u Bosni i Hercegovini, utemeljenog na najvišim demokratskim principima koji vrijede u državama Evropske unije, za koje je najbolji primjer Vaša domovina. Posebno sam obradovan Vašim nedvosmislenim porukama o nužnosti uspostave pravednog izbornog sistema i mehanizama kontrole izbornog procesa koji će onemogućiti zloupotrebe izbornog procesa, te falsificiranje i uzurpiranje izborne volje građana, što je nažalost praksa kojoj svjedočimo već desetljećima – naveo je Nikšić.

U pismu je naveo i kako se nada da će novi visoki predstavnik “vratiti odlučivanje u institucije, jer imamo uspostavljenu praksu u kojoj je vladajuća koalicija SDA, SNSD i HDZ kidnapovala institucije, izmjestivši odluke u izvaninstitucionalne centre moći”.

Čestitao je Schmidtu na njegovim uvodnim nastupima “kojim ste probudili nadu i vjeru u građanima Bosne i Hercegovine da je pravedno demokratsko društvo jednakih građana pravo, a ne luksuz, te da je to cilj koji je ostvariv, uz podršku i angažman Vas kao Visokog predstavnika”.

(StarMo)