Naslovnica Politika Nikšić Milanoviću: Dakle, ‘prvo sapun, pa onda parfem’

Nikšić Milanoviću: Dakle, ‘prvo sapun, pa onda parfem’

398
Nermin Nikšić - SDP BiH

Sarajevo — U ime Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine pozivam Zorana Milanovića, predsjednika Republike Hrvatske, da konačno prihvati međunarodni subjektivitet i suverenitet Bosne i Hercegovine, naveo je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

“Gospodin Milanović svojim istupima uporno pokušava dokazati kako nije ni državnik ni socijaldemokrata, i moram priznati kako u tome ima dosta uspjeha. Tome u prilog govori i njegovo otvoreno protivljenje provedbi presuda Evropskog suda za ljudska prava koji je Bosnu i Hercegovinu obavezao da uspostavi građanski model kao jedini mogući oblik demokratskog ustroja evropskih država. On bi, kao i svi drugi, trebao prihvatiti činjenicu da je Bosna i Hercegovina država sa vjekovnom, zajedničkom historijom svih njenih građana i naroda. Nažalost naš trenutni unutrašnji ustroj posljedica je neposrednog destruktivnog djelovanja politika Republike Hrvatske i Republike Srbije”, naveo je Nikšić.

Poručio je da je “krajnje vrijeme da gospodin Milanović i Republika Hrvatska prihvate činjenično stanje utvrđeno međunarodnim presudama o učešću države u kojoj je predsjednik u rušenju i dijeljenju naše države na etničke teritorije pod upravom susjednih država”.

“Gospodina Milanovića pozivam da umjesto ordenja onim koji su učestvovali u tom pothvatu, priznanje oda žrtvama i onim pripadnicima vojnih postrojbi koji su iskazali istinsku odanost svojim, a ne tuđim državama. Pozivam ga da preuzme odgovornost, oduzme ordenje osuđenim i osumnjičenim ratnim zločincima, a da poštovanje ukaže žrtvama i nagradi one koji su štitili ljudske živote i dostojanstvo svoga naroda, a ne kaljali njegov obraz. Kao što je zločinaca bilo na svim stranama, tako je na svim stranama bilo i onih koji su se tome suprotstavljali i na koje bi istinski trebali biti svi ponosni. Dok tako ne postupi nema pravo da drži moralne pridike bilo kome. Dakle, gospodine Milanoviću, ‘prvo sapun, pa onda parfem'”, naveo je Nikšić.

(StarMo)