Naslovnica Sport Nikola Prce među 10 najboljih

Nikola Prce među 10 najboljih

489
foto: EHF

Sarajevo — Nikola Prce, rukometni reprezentativac BiH nakon prve runde takmičenja na Evropskom prvenstvu u Austriji, Švedskoj i Norveškoj nalazi se među top deset strijelaca.

Prce je u tri utakmice prvog kruga takmičenja postigao 18 golova, koliko i Austrijanac Robert Weber s kojim dijeli deseto mjesto.

Na vrhu liste strijelaca prvog kruga EURO 2020 nalazi se još jedan Austrijana Mykola Bilyk koji je protivničke mreže zatresao čak 28 puta. Slijede ga sa po 27 golova Norvežanin Sander Sagosen i Švajcarac Andre Schmid. U top deset su još: Kiril Lazarov (S. Makedonija) i Kay Smits (Holandija) po 22 gola, Dainis Kristopnas (Latvija) 21, Janko Božović (Austrija), Mikkel Hansen (Danska) i Artsem Karalek (Bjelorusija) po 19, prenijeli su bh. mediji.

BiH se može pohvaliti da ima jednog od tri najbolja golmana prvog kruga takmičenja na EURO. Na prvo mjestu je Šveđanin Andreas Palicka sa procentom uspješnosti 42 posto (71 udarac/30 odbrana), drugi Španac Rodrigo Corrales 41 posto (61/25) i treći bh. golman Nebojša Grahovac 40 posto (30/12).

Nakon prve faze takmičenja otpalo je 12 reprezentacija među kojima i dva velika favorita Danska i Francuska, zatim BiH, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Ukrajina, Holandija, Latvija, Rusija, Švajcarska i Poljska.

Preostalih 12 reprezentacija kroz drugi krug takmičenja u kojem su formirane nove dvije grupe sa po šest timova u Beču i Malmoeu boriće se za plasman u polufinale.

(StarMo)