Naslovnica Mostar Niko nije odgovarao: Godišnjica masakra u Raštanima

Niko nije odgovarao: Godišnjica masakra u Raštanima

688
foto arhiva - ilustracija

Sarajevo/Mostar — Navršava se 27 godina od masakra u mostarskom naselju Raštani, podsjeća portal Radiosarajevo.ba.

Masakr u Raštanima se dogodio u rano jutro 24. augusta 1993. godine, u mostarskom naselju Raštani, kada su jedinice HVO-a tokom bošnjačko-hrvatskog sukoba nakon višesatne artiljerijske paljbe, upali u naselje i masakrirali 24 bošnjačka civila i 7 nenaoružanih vojnika Armije RBiH.

Nakon ulaska u naselje, hrvatske jedinice među kojima je bila i Kažnjenička bojna Mladena Naletilića zvanog Tuta, osuđenog za ratne zločine pred Haškim tribunalom, su ulazile redom u kuće mještana i ubijali zatekle Bošnjake.

Neposredno nakon ulaska u naselje, hrvatski vojnici su ušli u kuću Uzeira Beglerovića, kojeg su odmah likvidirali, nakon čega su ubili njegovu suprugu Ćeru, i tri kćerke, dvanaestogodišnju Šaćiru, dvadesetogodišnju Edinu i dvadesetpetogodišnju Fadilu, koja je bila u drugom stanju.

Nakon toga su nastavili sa ubijanjem ostalih mještana, među kojima su bile porodice: Žuškić, Ćišić, Dedić, Dumpor i druge. Među civilima je ubijeno i nekoliko djece. Nakon ubistava, kuće su zapaljene, a veća grupa Bošnjaka je odvedena u logor Heliodrom.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)