Naslovnica BiH Nikada bolje: Ukida se zabrana kretanja u FBiH

Nikada bolje: Ukida se zabrana kretanja u FBiH

182
Goran Čerkez

Sarajevo — Krizni štab Federalnom ministarstva zdravstva, zahvaljujući pozitivnoj epdemiološkoj situaciju, danas je donio odluku o ukidanju ograničenje kretanja.

Pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH Goran Čerkez na pres-konferenciji kazao je odlučeno da se poveća broj osoba koji mogu biti na javnim skupovima i to 30 u zatvorenim prostorima i 50 na otvorenim.

– Isti broj osoba očekujemo da se može skupljati i u ugistiteljskim objektima. Danjašnjom naredbom omogućili smo i muziku u ugostiteljskim objektima uživo uz epdemiološku obavezu – pleksiglas ogradu koja mora biti preko dva metra visine, koja će u potpunosti odvojiti izvođače od publike. Nadamo se da će to svi poštovati i da ćemo nakon 15 dana biti u stanju da još dodatno ublažavamo mjere – kazao je Čerkez.

Naglasio je da epidemiološka sitacija do sada nikad nije bila bolja od početka krize sa covidom-19.

– Ovo je danas možda najbolja epidemiološka situacija u FBiH gdje imamo incidencu 28. Također moramo konstatovati da su svi kantoni ispod incidence 50. Imamo tri kantona koja su također u fazi smirivanja, koji su na incidenci oko 50. To su jako dobre vijesti posebno imajući u vidu da je u ovoj sedmici, čak u odnosu na potekle, 43 posto osoba manje zaražano. Također , sedmodnevna incidenca pala za više od 42 posto – kazao je Čerkez.