Naslovnica Život Nijedan slučaj od 307.000 doza vakcine

Nijedan slučaj od 307.000 doza vakcine

480

Zagreb — Kanadski Nacionalni savjetnički odbor za imunizaciju (NACI), koji kontroliše provođenje kampanje vakcinisanja protiv koronavirusa, preporučio je da se za ljude mlađe od 55 godine prestane upotrebljavati AstraZenecina vakcina i zatražio je novu analizu o rizicima i prednostima koja se baziraju na dobi i polu.

Taj potez je posljedica izvještaja iz Evrope o rijetkim, ali ozbiljnim slučajevima pojave krvnih ugrušaka, krvarenja i u nekim slučajevima smrti nakon vakcinisanja, pogotovo kod mlađih ženskih osoba. U Kanadi nije prijavljen nijedan takav slučaj, a upotrijebljeno je oko 307.000 doza AstraZenecine vakcine.

“Iz onoga što znamo, postoji značajna nesigurnost vezana za prednosti upotrebe AstraZeneca vakcine protiv koronavirusa kod osoba mlađih od 55 godina”, poručio je NACI u pisanoj preporuci, prenose hrvatski mediji.

Starije osobe su suočene s većim rizikom od hospitalizacije i smrti povezane s bolesti Covid-19, a čini se da su i komplikacije rijeđe u toj dobnoj grupi, pa se njima može ponuditi vakcina “uz informirani pristanak”, poručili su nezavisni stručnjaci iz NACI-ja.

Vodeći se tim preporukama, odbor vodećih zdravstvenih zvaničnika, u koji su uključeni regionalni i savezni predstavnici, izjavio je da će zaustaviti korištenje vakcine za mlađe od 55 godina. Odbor je dodao da se pri donošenju odluke vodio činjenicom da Kanada na raspolaganju ima i vakcine drugih proizvođača, a većina je primjenjenih doza došlo od Pfizera i Moderne.

Oko 11,8 posto Kanađana primilo je barem jednu dozu vakcine.

(StarMo)