Naslovnica Region Nije više Hrvatska ulica

Nije više Hrvatska ulica

109
foto: ilustracija

Beograd — Uprava Beograda usvojila je u četvrtak prijedlog da se Hrvatska ulica u prigradskom naselju Kotež preimenuje u Ulicu glinskih žrtava 1941., te da se podignu spomenici trojici bivših gradonačelnika srbijanske prijestonice.

Predsjednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Beograda Andrea Radulović izjavila je da su na sjednici prihvaćene inicijative građana Koteža o izmjeni imena Hrvatske ulice u tom naselju u Ulicu glinskih žrtava 1941. godine, u znak sjećanja na stradale civile.

“Pokolj u Glini, u Crkvi Presvete Bogorodice dogodio se 29. jula 1941. godine kada su ustaše ubili više od 1.700 ljudi. Žrtve su bile lokalno srpsko stanovništvo. Pokolj u glinskoj crkvi predstavlja jedan od najvećih ustaških zločina koji je proveden prije sistemskog genocida u Jasenovcu, Jadovnu i Staroj Gradiški”, navedeno je u inicijativi stanovnika Koteža gradskim vlastima, prenose regionalni mediji.

Uz podsjećanje da je po završetku Drugog svjetskog rata na mjestu porušene crkve podignuta zajednička spomen-kosturnica za sve žrtve, Kotežani su dodatno obrazložili svoj prijedlog.

“Novim nazivom ulice želimo sačuvati sjećanje na nevino stradalo stanovništvo”, istaknuto je u inicijativi stanovnika Koteža.

Komisija je, prema saopštenju gradske uprave, prihvatila tu inicijativu, ali nije navedeno kad će ona biti i zvanično provedena.

(StarMo)