Naslovnica Politika Nije u BiH: Dogovorili se nakon 493 dana od izbora

Nije u BiH: Dogovorili se nakon 493 dana od izbora

173

Bruxelles — Belgija je u srijedu dobila novu vladu, 16 mjeseci ili 493 dana nakon izbora na kojima nije bilo jasnog pobjednika.

Na njenom čelu bit će ministar finansija i potpredsjednik privremene Vlade Alexander De Croo (44), lider stranke Otvoreni flamanski liberali i demokrate.

Vladu čini sedmočlana koalicija, nazvana Vivaldi: dvije socijalističke partije – jedna sa francuskog i jedna sa flamanskog govornog područja – zatim dvije liberalne stranke i dvije grupacije zelenih, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ovoj koaliciji će se pridružti i flamanska Demokršćanska partija (CD&V), dok član vladajućeg bloka od 2014. do 2018 – flamanski nacionalisti (N-VA) – odlazi u opoziciju.

Kako ocjenjuje AFP, izborom premijera iz flamanskog političkog bloka, nova vlada nastoji da uspostavi balans s obzirom da će njenu parlamentarnu bazu uglavnom činiti partije iz francuskog govornog područja, pošto je ključna flamanska partija otišla u opoziciju.

Očekuje se da belgijski parlament u četvrtak potvrdi izbor vlade, a da istoga dana De Croo položi zakletvu pred belgijskim kraljem.

Kako bi bila ispunjena mjera socijalnog distanciranja, belgijski parlament će zasjedati u prostorijama Evropskog parlamenta.

Belgija nema vladajuću većinu već 21 mjesec nakon pada vlade Charlesa Michela, a 493 dana nakon izbora trebalo je da se postigne dogovor o novoj vladi.

(StarMo)