Naslovnica BiH Nije “Tesna koža”: Šojić uhapšen zbog zloupotrebe položaja…

Nije “Tesna koža”: Šojić uhapšen zbog zloupotrebe položaja…

131
foto arhiva

Sarajevo — Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su danas Dragana Šojića, šefa Službe za zajedničke poslove institucija BiH!

Šojić je uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH, “zbog sumnje za zloupotrebu položaja”.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (24.5.2022. godine) slobode lišili jedno lice zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična djela ‘Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja’, ‘Pronevjera u službi’, ‘Prevara u službi’ i ‘Posluga u službi’ propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine” – saopćeno je iz SIPA-e.

Prema nezvaničnim informacijama, provjeravaju se navodi da je zloupotrebljavao svoju poziciju te lažirao službene putne naloge za privatna putovanja po BiH, ali i Srbiji gdje ima mjesto prebivališta.

Sumnja se da je zloupotrebom položaja oštetio budžet BiH “za stotine hiljada maraka”.

O Šojiću se pisalo i u januaru ove godine kada je, kako je objavio Žurnal, sam sebe postavio na čelo komisije koja ima zadatak da tokom godine, mimo Zakona o javnim nabavkama BiH, u Istočnom Sarajevu kupi dio zgrade za dva miliona maraka od firme “Građenje”, a za potrebe institucija BiH. Sve to verifikovao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i kadar SNSD-a.

Nakon ovog saznanja predmet je formirala SIPA.

 

(StarMo)