Naslovnica BiH Nije šala: Država nam se jako “oparila” u zadnjih pet mjeseci!

Nije šala: Država nam se jako “oparila” u zadnjih pet mjeseci!

148
Novac ilustracije

Sarajevo — U prvih pet mjeseci ove godine prihodi od indirektnih poreza u Bosni i Hercegovini veći su za 739 miliona KM ili 23,88 posto u odnosu na isti period 2021. godine.

Istovremeno, Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH objavila je da je u prva tri mjeseca 2022. godine privredi vratila 819 miliona KM što je za 224 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine. Kako je uopće došlo do većeg priliva novca?

Povećanje prihoda od indirektnih poreza je dokaz da UIO bolje naplaćuje, očigledno se tome prilazi sa većom radnom disciplinom, koristi se IT tehnologija… Porast prihoda je i zbog rasta cijena.

Sve je više fiskalnih računa, mada je i dalje prisutna utaja poreza u mnogim privrednim sektorima u nekim dijelovima države.

Ozbiljniji pristup naplate ovih vrsta poreza nije došao tek tako, dobrom voljom domaćih aktera, već pritiskom stranog faktora, prije svega Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke – analizira za Faktor prof.dr. Željko Šain sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

(StarMo)