Naslovnica Politika Nije podržan veto Bošnjaka

Nije podržan veto Bošnjaka

376
foto arhiva - ilustracija

Banja Luka — Na sjednici Vijeća naroda Republike Srpske (RS) danas nije postignuta saglasnost o pitanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa na rebalans budžeta RS za ovu godinu, koji je pokrenuo Klub Bošnjaka.

Veto bošnjačkog kluba bit će predmet usaglašavanja na Zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i Narodne skupštine RS.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda u RS je još prije epidemije koronavirusa stavio veto i na skupštinske zaključke o usvajanju Informacije u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH.

Ni o tom pitanju danas nisu usaglašeni stavovi na Vijeću naroda, kao ni o uredbama usvojenim tokom vanrednog stanja u tom bh. entitetu, prenose bh. portali.

Bošnjački klub pokrenuo je pitanje zaštite vitalnog nacionalog interesa i na odluke o potvrđivanju Uredbi sa zakonskom snagom o izmjenama i dopunama Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa Koridor Vc kroz RS i izgradnje dionice autoputa Banja Luka – Doboj.

Veto su stavili i na Odluku o potvrđivanju Uredbe sa zakonskom snagom o dopunama Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje autoputa i gasovoda dionice Vukosavlje – Brčko i Brčko – Rača.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda iz bošnjačkog naroda Mihnet Okić pojasnio je danas za Fenu da su stavili veto, jer su rebalansom budžeta umanjene stavke koje se odnose na održivi povratak, te grantovi za bošnjačka dobrotvorna udruženja i organizacije civilnih žrtava rata.

Okić je ukazao da su nuliranja sredstva za isplatu otpremnina nezakonito otpuštenim radnicima Bošnjacima na početku rata na postoru sadašnjeg bh. entiteta RS, neprihvatljiva.

Kazao je i da su odluke o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda pokrenuli, jer se spomenutim uredbama pokušava državna imovina uknjižiti na RS.

(StarMo)