Naslovnica Život Nije ih zaustavio ni Drugi svjetski rat, ali ovo jeste

Nije ih zaustavio ni Drugi svjetski rat, ali ovo jeste

193
foto: agencije - ilustracija

Rio de Janeiro — Škole sambe u Rio de Janeiru jučer navečer donijele su odluku o odgađanju slavnog karnevala čije je održavanje predviđeno za februar 2021. godine, kao razlog navodeći pandemiju koronavirusa.

Udruženje škola sambe Rio de Janeira LIESA objavila je da je zbog širenja koronavirusa nemoguće u potpunoj sigurnosti održati tradicionalnu paradu, značajan kulturni događaj za zemlju, a za mnoge stanovnike važan izvor sredstava za život.

“Škole sambe neće imati ni vremena ni finansijskih i organizacionih sredstava da se pripreme za karneval u februaru”, rekao je novinarima predsjednik LIESA-e Jorge Castanheira, dodavši da bi se karneval mogao odgoditi najdalje do januara 2022. godine, kako ne bi poremetio iduću paradu, prenose hrvatski mediji.

Tokom održavanja karnevala Sambodromom prolazi trinaest brazilskih škola sambe ispred 90.000 stanovnika Rija, ali i brojnih turista iz cijeloga svijeta, a datum održavanja svake se godine mijenja ovisno o rimokatoličkom periodu velikog posta.

Gradske vlasti Rija još će izvijestiti o organizaciji uličnih proslava karnevala koje se održavaju u vrijeme parade. Gradska agencija za promociju turizma još je 17. septembra najavila da je bez vakcine za covid-19 neizvjesno održavanje velikih javnih događaja.

Brazil je prvi slučaj koronavirusa prijavio 26. februara, dan nakon završetka ovogodišnjeg karnevala. Posljednji je put održavanje karnevala odgođeno za dva mjeseca 1912. godine zbog smrti tadašnjeg ministra vanjskih poslova, a od tada održavanje parade nije spriječio ni Drugi svjetski rat.

(StarMo)