Naslovnica Izdvojeno “Nije heroj, on je ratni zločinac”

“Nije heroj, on je ratni zločinac”

319
Ratko Mladić

Haag — Predstavnici tužilaštva u utorak su pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove u Hagu tokom žalbenog procesa bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću naveli da je Mladić ratni zločinac, a ne heroj i da je osuda na doživotni zatvor opravdana, dok je odbrana Mladića zatražila da se prvostepena presuda preinači.

Žalbeni proces je dovršen nešto poslije 19 sati, nakon iznošenja žalbi odbrane, veliki broj pauza zbog prekida video-veze, ali i iznošenja argumenata po žalbama tužilaštva. Nastavak je jutros od 9.30 sati, kada će mogućnost da govori imati i Mladić.

Odbrana bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića negirala je da je Mladić bio akter udruženog srpskog zločinačkog poduhvata protiv Bošnjaka i Hrvata širom BiH, te je pozvala da se preinači prvostepena presuda koja je osudila Mladića za udruženi zločinački poduhvat, a pozvali su i da Mladić bude oslobođen krivice za genocid u Srebrenici, prenijeli su bosanskohercegovački mediji.

Tužiteljica iz Haga Laurel Baig odgovorila je na argumente odbrane tako što je rekla da Mladić “nije ratni heroj, već ratni zločinac”, te podsjetila na veliki obim dokaza uvrštenih u spis i saslušavanje skoro 600 svjedoka, ukazavši da je njegova presuda na doživotni zatvor opravdana.

“Ratko Mladić nije heroj, on je ratni zločinac. Upotrebio je svoju vojnu moć da bi namjerno ciljao civilno stanovništvo i da bi razorio živote i civilne zajednice. Izrečena mu je presuda kako treba nakon fer suđenja. Za ovu težinu zločina on je pravedno osuđen na doživotnu kaznu zatvora”, rekla je.

Ona je predložila da se Mladićeva žalba u potpunosti odbaci.

Prema njenim riječima, Vijeće je razumno zaključio da se Mladić kada je postao komandant VRS priključio drugim liderima bosanskih Srba u postizanju cilja, odnosno toga da se sve opštine u BiH isprazne od nesrpskih civila.

Ona je podsjetila i na dešavanja u Prijedoru, kada su neke žrtve prisiljene da skaču sa mostova dok je pucano na njih, na organizovane konvoje autobusa i vozova.

Tužiteljica Barbara Goy je govorila o osudi Mladića za terorisanje građana Sarajeva, te navela da Mehanizam ima nadležnost nad krivičnim dijelom terorisanja kao ratnog zločina i tako odgovorila na stav odbrane da se taj dio presude odbaci.

Zbog koronavirusa, u sudnici u Hagu od petočlanog sudskog veća nalazila se samo sudinica Elizabeth Ibanda-Nahamya, dok su ostale sudije prisutne online.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala, Mladić je 22. novembra 2017. godine osuđen na kaznu doživotnog zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratova. On je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Na prvostepenu presudu, žalbe su uložili i odbrana i tužilaštvo. Haško tužilaštvo je tražilo da Mladić bude proglašen krivim i za genocid počinjen u još šest opština u Bosni i Hercegovini 1992. godine, a Mladić je zatražio oslobađajuću presudu, ponovno suđenje ili umanjenje izrečene kazne.

(StarMo)